• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • День довкілля та День Землі: час для негайних дій – настав!

День довкілля та День Землі: час для негайних дій – настав!

2020-04-13

/Files/images/22-04-15-foto-600x350-1.jpg

Традиційно щороку в квітні відзначаються День довкілля та День Землі. Завдяки широкій підтримці громадських організацій, представників органів влади, небайдужих громадян ці свята стали днями активних практичних дій на захист навколишнього середовища. Це є доказом того, що українське суспільство виявляє зацікавленість до розв’язання екологічних проблем та дбає про забезпечення права громадян на безпечне довкілля.

Сьогодні, більше нiж коли-небудь, збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності. Тенденції останніх десятиліть наочно переконують, що сучасний світ опинився на межі катастрофи. Руйнівні урагани, повені, буревії, забруднення повітря, ґрунту та води, винищення величезної кількості представників тваринного та рослинного світу, загрозлива тенденція кліматичних змін – все це говорить про те, що людство постало перед дилемою: або воно змінить своє ставлення до природи або незабаром перестане існувати. Щоб пробудити приспану пильність людства, спонукати його до негайних дій започатковані День Довкілля та День Землі.

В Україні з 1999 року День довкілля проводиться щороку в третю суботу квітня, згідно з Указом Президента від 6 серпня 1998 року № 855/98 «Про День довкілля». Спочатку свято мало на меті відзначити Стокгольмську конференцію ООН з навколишнього середовища, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.

Цього ж дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

В 2020 році День довкілля відзначається 18 квітня.

День Землі вперше відзначався у США навесні 1970 року. 22 квітня 1970 року відбулася загальнонаціональна демонстрація на захист природи. Масштабна акція, в якій взяло участь майже 20 мільйонів людей, привернула увагу американського суспільства до екологічних проблем і активізувала дії, спрямовані на їх вирішення. У 1990 році День Землі було проголошено міжнародним.

В Україні День Землі відзначається 22 квітня з 1992 року. Ініціаторами у відзначенні цього свята стала молодь екологічних громадських організацій, що привертали увагу населення до екологічних проблем.

День довкілля та День Землі органічно увійшли у наше життя. За цей час вже склалися своєрідні традиції святкування. У ці дні проводилися заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, здійснення посадок зелених насаджень, благоустрій населених пунктів та прилеглих до них територій, по збереженню природно-заповідних та інших особливо цінних об’єктів, прибирання побутового сміття, поширення екологічних знань шляхом масового проведення екологічних рейдів та експедицій по дотриманню чинного законодавства і оприлюднення їх результатів через засоби масової інформації, велосипедні паради, зелені концерти, виставки та конкурси малюнків, плакатів на екологічну тематику.

У цьому році, в зв’язку з карантинними заходами, традиційного проведення Дня довкілля та Дня Землі не буде.

Ми рекомендуємо вам переглянути відео матеріали про екологічний стан нашої планети, щоб краще зрозуміти наскільки катастрофічним і загрозливим для людини він є.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=b1pApKFduqM

https://www.youtube.com/watch?v=NlvB1aFRZCw

https://www.youtube.com/watch?v=WwXCizZcPcE

https://www.youtube.com/watch?v=8whFc6_Ns1M

Загалом День довкілля та День Землі дозволяють оцінити стан природного середовища, в якому ми живемо, надають можливість уважніше замислитися над діями, вчинками та майбутніми кроками, які кожен з нас зробить у своєму житті для збереження, відновлення довкілля та з’ясувати свою роль у збереженні нашої планети, її екосистеми і ресурсів.

Матеріал підготувала Мирослава Березіцька

Кiлькiсть переглядiв: 380

Коментарi