• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У Зимовому саду Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді зацвіла тропічна ліана - Монстера

У Зимовому саду Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді зацвіла тропічна ліана - Монстера

2020-10-01

/Files/images/монстера.jpg

Монстера – ефектна екзотична рослина, яку нерідко вирощують в квартирі або офісі. Культура цінується як красива листково-декоративна ліана яка є невибагливою по догляду, зі швидким ростом і красивими різьбленими листками. В природному середовищі вона щорічно цвіте, а після великих бутонів на ній утворюються навіть їстівні плоди. Проте в квартирі або офісі домогтися цвітіння рослини не так просто. Наразі цвітіння монстери можна спостерігати в Зимовому саду Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Монстера є представником сімейства Ароїдні. У природному середовищі культуру можна зустріти в тропічних лісах Центральної і Південної Америки. На батьківщині рослина досягає 40-50 метрів в довжину. Але в домашніх умовах її розміри набагато скромніше. У Зимову саду дана рослина має довжину 3 метри.

У вічнозеленої ліани товсте стебло і безліч повітряних корінців, якими вона чіпляється за опори і дерева. До того ж деякі придатки занурюються в ґрунт і отримують з неї додаткове харчування. Головна особливість рослини – великі різьблені листя, що досягають до 50 см в діаметрі. Молоді листкові пластини цілісні, але по мірі зростання на них виникають химерні прорізи. І чим більші листки, тим більше на них отворів.

Монстера – квітуча рослина. У природному середовищі на ній щороку з’являються бутони, що нагадують кукурудзяний качан, обгорнутий покривалом. Після бутонів утворюється плід – ягода довжиною до 20 см. Він їстівний і нагадує за смаком щось середнє між бананом і ананасом.

У деяких країнах культуру розводять саме через солодкі плоди. Але домогтися цвітіння вдома непросто. Побачити, як цвіте монстера, отримати її плоди зможуть лише досвідчені квітникарі, які створять для тропічної красуні оптимальні умови.

Свою назву ліана отримав за величезні розміри і вигадливу форму (від monstrum – «чудовисько», «монстр», monstrous – «дивна»). Ще кілька століть тому вважалося, що ця рослина небезпечно і здатна задушити пагонами інші дерева, навіть тварин і людей. А її корені першовідкривачі приймали за хижі щупальця. До того ж відростки нерідко проростали крізь скелети загиблих в джунглях. Тому за рослиною закріпилося звання «вбивці», багато людей боялися вирощувати її в будинку.

Монстера – рослина невибаглива, доглядати за ним нескладно. Досить забезпечити культурі регулярні поливи, підгодівлі і обприскування, щоб вона прижилася і пішла в швидкий ріст Але якщо хочете побачити бутони рослини, то доведеться докласти чимало зусиль. Адже цвіте монстера в домашніх умовах, тільки якщо їй створити комфортне середовище проживання, близьке до природнього, яке створене в еколого-натуралістичному центрі.

Вихованці та педагоги Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді дотримуючись правил догляду та створивши екзотичній красуні комфортні умови отримали привабливі бутони, якими можуть насолодитися відвідувачі закладу позашкільної освіти.

Кiлькiсть переглядiв: 174

Коментарi