Тиждень методичної роботи

2022-12-09

/Files/images/зображення_viber_2022-12-05_17-44-21-321.jpg

Психологічний стан та психічне здоров’я під час військових дій є вкрай важливим. Багато людей переживають виснаження, спустошення, втому, відчувають тривогу й паніку.

Головна мета діяльності закладів освіти в умовах воєнного стану– це надання психологічної допомоги, збереження фізичного та психічного здоров’я учнівської молоді, тобто, повернення людини до активного життя в реаліях сьогоднішнього дня і формування у неї стійкості до стресових ситуацій./Files/images/зображення_viber_2022-12-05_17-44-21-400.jpg

З метою удосконалення форм і методів організації методичної роботи, активізації творчої професійної діяльності педагогічних працівників, здійснення інноваційної діяльності, формування вміння працювати в умовах воєнного стану у Тернопільському обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді був проведений Тиждень методичної роботи

В рамках Тижня методичної роботи з педагогамизакладу завідувач Центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освітиХома Світозара Олегівна провела тренінг «Педагогічний фронт: нові ставлення, знання, вміння».

Під час заходу педагоги ТОЦЕНТУМ ознайомились з новими методами виховної роботи в умовах воєнного стану, прослухали міні-лекцію «Формування цінностей учасників освітнього процесу в умовах війни», виконали вправи «Люстерко моїх цінностей», «За вікном», «За що ми стоїмо», «Що дає мені крила», «Що ми можемо зробити для України».

Отримані знання педагоги зможуть використати у своїй роботі при проведенні занять гуртків та виховних заходів.

Тренінг з національно-патріотичного виховання «З Україною в серці» для педагогів області провела заступник директора з виховної роботи ТОЦЕНТУМ Надія Сворінь.

В рамках Тижня проведено «Ярмарок педагогічних ідей» на тему «Виклики та переваги проведення релаксаційних занять гуртків еколого-натуралістичного напряму в період воєнного стану», під час якогопедагогічні працівники закладу представили досвід впровадження сучасних інноваційних технологій.

Так, директор ТОЦЕНТУМ Іван Герц презентував роботу закладу «Адаптація ЗПО до нових умов сьогодення», заступники директораТетяна Гуцало та Надія Сворінь, провели фрагменти тренінгів – «Особливості дистанційної роботи в ЗПО» і «Світ на межі змін:стратегія адаптації».

Однією з найбільш результативних форм психологічної допомоги в кризових ситуаціях вважають арт-терапію. Так, завідувач методичного відділу Лілія Каменярська ознайомила з можливостями впровадження елементів арттерапії на заняттях гуртків еколого-натуралістичного напряму в період воєнного стану, завідувач організаційно-масового відділу Ірина Михайлиця провела фрагмент майстер-класу «Використання арт-технік у роботі з вихованцями»./Files/images/зображення_viber_2022-12-05_17-44-02-892.jpg

Цікавими для присутніх стали заходи, запропоновані методистами: Мирослава Березіцька ознайомила педагогів з поняттям стрес і його наслідками, з методами зняття психологічного стресу та провела вправу «Дерево єднання», Уляна Дулеба спільно з керівником гуртків Мисак Галиною – з правилами проведення інтелектуальних ігор, як засобу зняття психо-емоційного навантаження (ігротерапія), а Галина Федун – з інноваційними підходами щодо уміння відновлювати власні ресурси та емоційний стан, провівши фрагмент круглого столу з елементами казкотерапії.

Керівники гуртків облекоцентру продемонстрували фрагменти релаксаційних занять із застосуванням вправ для зняття психо-емоційного стресу у вихованців. Зокрема, педагоги Валігура Марія і Наталія Лисак провели майстер-клас «Кавові фантазії» (Аромо- та арттерапія), Ольга Павлусик – психологічну вправу «4 папірці» (кольоротерапія), Ольга Божко ознайомила з учасників з основами анімалотерапії, Андрій Станіславчук презентував роботу на занятті гуртка «Декоративний акваріум» «Створення акваріуму. Споглядання за різними видами рибок». Ярослав Осадца навчав педагогів виготовляти новорічні іграшки з соломи (природотерапія). Галина Гевко ознайомила педагогів із методикою монтування відео./Files/images/зображення_viber_2022-12-05_19-08-43-700.jpg

Така форма роботи є ефективною для оволодіння педагогами психолого-релаксаційними технологіями, що дозволяє забезпечити якісну організацію освітнього процесу в умовах воєнного стану.

Кiлькiсть переглядiв: 79

Коментарi