Екологічний календар. Травень.

2023-05-01

/Files/images/1377093_html_m55323408.jpg

3 травня - День Сонця

Аби привернути увагу до можливостей використання поновлюваних джерел енергії Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES- Europe), починаючи з 1994 р., на добровільній основі організовує щорічний День Сонця.

Ентузіасти і професіонали, громадські організації і фірми по всій Європі організовують різного роду заходи, пов'язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики.

12 травня - День екологічної освіти/Files/images/гнплнпюд.т.jpg

Людство досягло такої стадії розвитку, коли антропогенний вплив на біосферу набув незворотного характеру, різко загострилися протиріччя між зростаючими потребами суспільства і можливостями природи. Екологічна освіта була висунута ЮНЕСКО і Програмою ООН з охорони довкілля в розряд основних засобів гармонізації взаємодії людини і природи.

Конференція ООН у Ріо-де-Жанейро в 1992 році, що обговорювала проблеми довкілля і розвитку освіти, в своїх документах і рішеннях також підкреслила величезне значення екологічної освіти в реалізації стратегії виживання і стійкого розвитку людства.

15 травня - Міжнародний день клімату/Files/images/Безымянный-300x174.jpg

Святкується у зв'язку з проголошенням метеорологами необхідності захисту клімату як ресурсу для добробуту нинішніх і майбутніх поколінь. Клімат, погода, природні катаклізми роблять істотний вплив на продовольчу, життєву, майнову безпеку, на водні ресурси, відпочинок і сталий розвиток всіх країн.

Міжнародне співтовариство, визнаючи небезпеку, пов'язану з постійним зростанням викидів парникових газів, домовилося в 1992 р. про підписання Рамкової Конвенції ООН щодо питань зміни клімату.

22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття/Files/images/апоьлбдю.png

20 грудня 2000 р. Генеральна Асамблея ООН оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття. В цей день була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття. Раніше цей День відзначався 29 грудня, але у 2000 р. Конференція учасників Конвенції рекомендувала змінити дату святкування для того, щоб привернути більше уваги до цього заходу.

24 травня - Європейський день парків/Files/images/Безымянный.png

Європейський день парків був організований Федерацією ЕВРОПАРК (EUROPARC Federation). Це європейська організація, яка об'єднує природні території, що охороняються, в тридцяти шести європейських країнах. Проведений вперше в 1999 році, цей день тепер святкується щорічно по всій Європі 24 травня. Дата святкування була вибрана не випадково - саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший з дев'яти європейських національних парків.

З1 травня - Всесвітній день проти куріння/Files/images/роьлб.jpg

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я на 42 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я (Резолюція № WHA42.19).

Кiлькiсть переглядiв: 59

Коментарi