Екологічний календар. Червень

2023-06-01

/Files/images/Без названия256.jpg

5 червня - Всесвітній день охорони довкілля (День еколога)

15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея в Резолюції 2994 (XXVII) оголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони довкілля, який проводитиметься в цілях поглиблення усві­домлення громадськістю необхідності зберігати і покращувати довкілля. Вибір цієї дати обґрунто­ваний тим, що цього дня відкрилася Конфе­ренція Організації Об'єднаних Націй з проблем довкілля (Стокгольм, 1972 рік), за якою послідувало створення Програми Організації Об'єдна­них Націй з охорони довкілля (ЮНЕП).

Всесвітній день охорони довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно відзначається 5 червня в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування Дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до природних ресурсів.

/Files/images/06_08_ocean1.jpg8 червня - Всесвітній день океанів

На Міжнародному саміті, який відбувся в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, було започатковано нове свято - Всесвітній день океанів. Це свято досі офіційно не затверджене Організацією Об'єднаних Націй, але відзначається всіма людьми, які мають навіть найвіддаленіше відношення до Світового океану.

Цього дня співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля у спільній боротьбі за права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку. Якщо свято буде прийнято офіційно Організацією Об'єднаних Націй, людство отримає ще одну можливість загальними зусиллями зберегти природу в її кращому вигляді і поклопотатися про флору і фауну океану, що запобігатиме вимиранню багатьох видів.

/Files/images/06_17_dnp_300.jpg17 червня - Всесвітній день боротьби із запустинюванням і засухою

У серпні 1977 року набрав чинності План дій щодо боротьби із запустинюванням, а в 1994 році була затверджена Конвенція ООН по боротьбі з ним в країнах, що потерпають від засух.

Генеральна Асамблея проголосила 17 червня “Всесвітнім днем боротьби із засухою” у 1995 році у зв'язку з річницею з дня прийняття Конвенції Організації Об'єднаних Націй по боротьбі із запустинюванням 17 червня 1994 року. Державам пропонувалося присвячувати Всесвітній день підвищенню поінформованості про необхідність міжнародної співпраці в боротьбі із запустинюванням і наслідками засухи і про хід здійснення Конвенції по боротьбі із запустинюванням.

Запустинювання - це один із найбільш тривожних світових процесів деградації довкілля. Воно загрожує здоров'ю і джерелам засобів до існування більше 1 млрд людей.

/Files/images/06_27_denryb1.jpg27 червня - Всесвітній день рибальства

Всесвітній день рибальства відзначається щорічно з 1985 року. Свято встановлено рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася в липні 1984р. в Римі.
Кiлькiсть переглядiв: 48

Коментарi