Екологічний календар. Липень.

2023-07-01

/Files/images/0.jpeg

4 липня - Міжнародний день дельфінів-полонених

З огляду на існування по всьому світу дельфінаріїв, ця дата є дійсно актуальною для дельфінів і біорізноманіття. На жаль, ця не вельми приємна дата стосується і України. Адже лише в 2009 році на території сухопутної частини України було відкрито шість дельфінаріїв, у тому числі дельфінарії на узбережжі Чорного і Азовського морів, які не завжди відповідають біологічним потребам дельфінів.

Дельфінів у дельфінаріях з абсолютною впевне­ністю можна вважати полоненими. Адже ці дельфіни спеціально чи випадково (під час ловлі риби) вилов­лені браконьєрами. А дельфіни - це високоорганізовані морські ссавці з власною мовою, які групуються у стаї і мають родини. Пораненого дель­фіна стая ніколи не покине. Навіть представників інших тварин чи людей дельфіни часто рятують, виносячи на берег. У браконьєрських сітях частина дельфінів гине, частина ріже плавці, через потрап­ляння води до дихального клапану починається пнев­монія, шок тощо.

7 липня - День працівника природно-заповідної справи/Files/images/День працівника ПЗФ.jpg

Враховуючи вагомий внесок працівників при­родно-заповідної справи у збереження та відновлен­ня біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, Президент 18 серпня 2009 року своїм Ука­зом запровадив в Україні професійне свято - День працівника природно-заповідної справи, який відзначатиметься щорічно 7 липня.

11 липня - Всесвітній день народонаселення/Files/images/66351_396.jpg

У 1989р. Рада керуючих Програми розвитку 00Н (ПРООН) рекомендувала відзначати 11 липня як Всесвітній день народонаселення (рішення ПРООН 89/46). 11 липня 1987р. - особливий день, оскільки чисельність населення світу перетнула позначку 5 мільярдів мешканців. Всесвітній день має на меті загострити увагу на питаннях, пов'язаних з наро­донаселенням, зокрема, в контексті планів і програм загального розвитку та необхідності пошуків розв'я­зання цих проблем.

Кiлькiсть переглядiв: 8

Коментарi