Екологічний календар. Вересень.

2023-09-01

/Files/images/den-pamiati-znyshchenykh-vydiv.jpg

1 вересня - День пам'яті видів, винищених людиною

Ми не побачимо їх вже ніколи... моа, тур, квага, дронт, тарпан, епіорніс, сумчатий вовк, безкрила гагарка, стеллерова корова, мандрівний голуб... Цих представників фауни ми, люди, не зможемо побачити ані в дикій природі, ні в зоопарках. Вони були легковажно знищені нами, і залишили згадку про себе хіба що в природничих музеях світу у вигляді шкур, скелетів та фотографій.

11 вересня - День народження Всесвіт­нього фонду дикої природи (WWF)/Files/images/4535-51ad8109eb080298f883485cac0f3666.png

Заснований 11 вересня 1961 р. WWF є однією з найбільш відомих та ефективних міжнародних природоохоронних організацій, яка працює більш ніж у 100 країнах світу.

Місія WWF полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина та природа будуть жити у гармонії.

12 вересня - Всесвітній день журавля/Files/images/журавель.jpg

Символом організацій, що охороняють природу, вперше став журавель у Сполучених Штатах Америки. Там, рятуючи зникаючого американського журавля, вчені підкладали його яйця у гнізда журавлів інших популяцій, які гніздували в безпечних місцях. День, коли на гніздування відправився цілий виводок.

14 вересня (1 вересня за Григоріанським календарем) - День Творця (День створіння)/Files/images/2133.jpg

Це свято було започатковане в 1989 році з ініціативи його Святості Димитрія І, Константино­польського Патріарха, який у спеціальному посланні закликав увесь християнський світ щорічно 1 (14) вересня, на свято початку Церковного року, об'єд­натися у спільній молитві до Бога - Творця всіх ре­чей, висловити Йому вдячність за дар життя, за прекрасний світ природи, в якому живемо, просити вибачення за завдану шкоду і благати про збере­ження та спасіння всього створіння, яке “стогне і страждає в тяжких муках” (Рим. 8,22).

15 вересня - День створення Грінпіс/Files/images/грінпіс.jpg

Грінпіс - GREENPEACE, що означає “Зелений світ” - найвідоміша незалежна міжнародна громадська організація, заснована 1971 року в Канаді. Основне завдання організації - сприяти екологічному відрод­женню та привертати увагу людей і влади до збере­ження природи. Greenpeace - єдина екологічна орга­нізація міжнародного масштабу.

16 вересня - Міжнародний день охорони озонового шару Землі/Files/images/озон.jpg

У1985 році у Відні 22 країни підписали Конвенцію про охорону озонового шару. Через два роки - 16 вересня було підписано Монреальський протокол про речовини, які руйнують озоновий шар. Основ­ною метою цих двох угод є запобігання руйнуванню озонового шару в результаті антропогенних дій.

21 вересня - День працівників лісу/Files/images/ліс.jpg

У третю неділю вересня відзначається професійне свято людей, які своєю благородною працею при­множують наші лісові багатства і сприяють їх раціо­нальному використанню.

Ліс - наше найбільше природне багатство, запо­рука екологічної безпеки, пріоритетна складова на­родногосподарського комплексу і основа економіч­ної стабільності країни.

21 вересня - Міжнародна ніч кажанів/Files/images/кажани.png

Датою святкування "Ночі кажанів" було обрано 21 вересня. 31997 року свято прийнято як загально­європейська природоохоронна акція, яку відзна­чають усі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів в Європі, EUROBATs (угода діє з 1991 р., ратифікована ВР України 19.05.99). Мета Угоди - узгодження дій, розробка і впровадження європейськими державами спільних заходів щодо збереження кажанів та місць їхнього перебування.

22 вересня - День без автомобілів/Files/images/22-вересня.jpg

Уперше цей день відмічався в 1998 р. у Франції, коли в ряді міст було припинено автомобільний рух. У наступні роки цю традицію перейняли інші євро­пейські країни та міста, а останніми роками - і деякі неєвропейські країни (наприклад, Канада, США). Як правило, в цей день забороняється пересування на автомобілях, а мешканці використовують альтерна­тивні способи пересування.

28 вересня - Міжнародний день моря/Files/images/море.jpg

Один із міжнародних днів у системі Організації Об'єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням X сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ММКО) в останню неділю вересня.

Мета Всесвітнього дня моря - привернути увагу міжнародної громадськості до того, який збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруд­нення водоймищ і глобальне потепління.

Кiлькiсть переглядiв: 6

Коментарi